Novosti

20.10.2020. U septembru rekordan broj priključenja na vodovodnu mrežu

Rješavajući zahtjeve korisnika, Služba za održavanje vodovodne mreže Radne jedinice Vodovod i kanalizacija je tokom septembra 2020. godine priključila na vodovodnu mrežu čak 43 stambena i jedan stambeno–poslovni objekat.

Najveći broj novih kupaca priključen je u naseljima u kojima je Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, tokom ove i prošle godine, izgradilo novu vodovodnu mrežu, odnosno u mjesnim zajednicama Grbavica i Ivici.

U skladu sa nadležnostima između Vlade Brčko distrikta BiH, koja definiše strategiju razvoja vodosnabdijevanja i vlasnik je vodovodne komunalne infrastrukture, i Javnog preduzeća “Komunalno Brčko“, koje upravlja vodovodnom mrežom na definisanim lokalitetima na području Distrikta – proizilazi da nadležno Vladino odjeljenje realizuje nove projekte na proširenju sistema vodosnabdijevanja, a komunalno preduzeće priključuje nove korisnike na mrežu. Stoga proširenje vodovodne mreže, kao osnovni uslov za priključenje, dominantno utiče kako na broj podnesenih, tako i realizovanih zahtjeva za priključenje.

U posljednje četiri godine evidentan je porast i podnesenih i realizovanih zahtjeva za priključenje, kao posljedica primjene Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju cjenovnika usluga JP “Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH iz 2018. godine, koja definiše povoljnije uslove priključenja na vodovodnu mrežu, te gradnje novih dijelova urbane vodovodne mreže. Tako je u 2017. godini na vodovodnu mrežu priključeno 176 novih korisnika, 2018. godine 307, 2019. godine priključena su 292 nova kupca, a zaključno sa septembrom 2020. godine realizovano je 189 novih priključaka.

Priključci po osnovu podnesenih zahtjeva kod kojih je obradom zahtjeva utvrđeno da su stečeni svi uslovi za priključenje su i realizovani. Razlozi zbog kojih nisu realizovani svi podneseni zahtjevi su neispunjavanje pravnih ili tehničkih uslova za priključenje, na šta preduzeće ne može da utiče.

Trenutno je u obradi veći broj novih zahtjeva kupaca za priključenje na vodovodnu mrežu, te se i u narednom periodu očekuje ista dinamika priključenja. Za poslove predmjera radova i priključenja novih korisnika na vodovodnu mrežu zadužene su Služba za odnose s kupcima i Služba za održavanje vodovodne mreže. Svi građani koji ispunjavaju uslove za priključenje mogu da podnesu zahtjev za ovu namjenu na info šalteru u ulici Tina Ujevića 66.

Zahtjev za priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu može se preuzeti na linku:

http://komunalno.ba/zahtjevi-i-obrasci/#1556051344442-de1a6437-16c4 ili lično u prostorijama preduzeća.

Nazad na listu