Novosti

1.9.2021. Apel – u kontejnere odlagati samo kućni otpad

JP “Komunalno Brčko” apeluje na korisnike usluge prikupljanja i odvoza otpada da u kontejnere odlažu isključivo komunalni otpad, odnosno kućno smeće.

U skladu sa članom 206. Zakona o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, kućnim smećem smatraju se čvrsti otpaci koji nastaju u stanovima, zajedničkim prostorijama stambenih objekata, poslovnim prostorijama i dvorištima, a koji se po svojoj veličini mogu odlagati u posude za smeće. Kućnim smećem ne smatraju se: zemlja, otpaci i ostaci građevinskog materijala, kao i drugi krupni otpaci koji nastaju u procesu industrijske, zanatske, građevinske, poljoprivredne ili druge proizvodnje i slično. U skladu sa članom 173. ovog zakona, na javnoj površini ne smije se ostavljati niti bacati nikakav otpad, niti se ove površine smiju na bilo koji način prljati, a posebno je zabranjeno, između ostalog, odlaganje otpadnog građevinskog materijala, zemlje i slično.

Stoga, gomila cigli odložena pored kontejnera u Ulici Marina Držića nije propisan način odlaganja otpada, te će ovaj slučaj biti prijavljen Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Građani koji žele da se riješe krupnog, građevinskog i drugog otpada mogu naručiti uslugu odvoza otpada putem broja telefona 0800 505 07, koja se posebno plaća, odnosno nije pokrivena mjesečnim iznosom za odvoz otpada (koji se nije mijenjao od 2005. godine). Takođe, građani imaju mogućnost da se dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, riješe krupnog otpada, kada JP “Komunalno Brčko” realizuje besplatnu akciju.

Nazad na listu