Novosti

1.9.2021. Počela ugradnja nove količine linijskih rastavljača, radi bržeg lociranja i otklanjanja kvarova na elektro mreži

Radna jedinica „Elektrodistribucija“ je, u skladu sa Planom poslovanja JP „Komunalno Brčko“ za 2021. godinu, nabavila 14 novih linijskih rastavljača na ručni pogon, zajedno sa armirano – betonskim stubovima na koje se montiraju, te ostalom pratećom opremom za ugradnju na 10 kV dalekovodima.

Linijski rastavljači biće ugrađeni na 10 kilovoltne dalekovode: Ulice, Zovik, Maoča, Dizdaruša, Rasklopnica Brka, Korenita, Lipovac – Brod, Gorice, Potočari i Crnjelovo.

Linijski rastavljači su mehanički rasklopni aparati koji služe za vidljivo odvajanje dijela postrojenja ili elektroenergetske mreže koji nije pod naponom, od dijela postrojenja ili mreže koji je pod naponom.

Na elektrenergetskoj 10 kV mreži Brčko distrikta BiH, RJ „Elektrodistribucija“ već je ranije ugradila veći broj ovakvih rastavljača, a ugradnjom novih količina, na tačno određenim lokacijama, dodatno će se omogućiti lakše i brže pronalaženje mjesta kvara na 10 kV dalekovodima i njihovo efikasnije otklanjanje.

Samim tim, doprinijeće se kvalitetnijem snabdijevanju kupaca električnom energijom i smanjenju vremena zastoja u napajanju električnom energijom.

Nazad na listu