Novosti

04.09.2020. Sigurnije snabdijevanje električnom energijom za stanovnike južnog i zapadnog dijela Distrikta – položen novi kablovski vod koritom Brke

Čvorna trafo stanica 35/10 kV u Gornjem Rahiću napaja se preko 35 kV podzemnog voda, koji je, zbog nepristupačnog i erozivnog terena, umjesto nadzemnim, položen podzemnim putem. Međutim, u naselju Brod, gdje je direktno u korito Brke položen 35 kV kabal, proteklih godina evidentirano je nekoliko oštećenja ovog kabla, zbog erozije zemljišta, a posebno u vrijeme porasta vodostaja rijeke Brke i njenog izlivanja.

Stoga su inženjeri iz RJ Elektrodistribucija osmislili drugačije tehničko rješenje od postojećeg u vidu zaštitnog betonskog kanala sa alcatan cijevima za direktno polaganje u koritu rijeke Brke, kroz koji je provučen i sada potpuno zaštićen 35 kV kabal za podzemni dalekovod KO Gornji Rahić.

Ekipe iz Službe za održavanje mreže iz sastava RJ Elektrodistribucija prethodne sedmice završili su radove na izgradnji betonskog kanala, te će upravo danas biti puštena električna energija kroz novi 35 kV kablovski vod, što kupcima iz naselja Gornji Rahić, Ograđenovac, Hukelji, Okrajci, Štrepci, Palanka, Bunarić Peškiri, dio naselja Bukvik prema Gajevima, Vujičići, Džigure, Ćoseti, Čande, Gornji i Donji Zovik, Šatorovići, Repino Brdo, Prutače, Maoča, Karavlaška Maoča, Islamovac, i po potrebi opštine Čelić, garantuje urednije i snabdijevanje električnom energijom sa minimalnim prekidima.

Ovaj značajan projekat realizovan je vlastitim sredstvima JP “Komunalno Brčko”.

Nazad na listu