Novosti

UČENICI POLJOPRIVREDNO-MEDICINSKE ŠKOLE POSJETILI FABRIKU VODE

JP „Komunalno Brčko“ d.o.o., povodom Svjetskog dana voda, u utorak je za učenike JU Poljoprivredna i medicinska škola, organizovalo posjetu Fabrici vode.

Tom prilikom su uz stručnu pomoć naših zaposlenika upoznati sa osnovama hemijsko-tehnološkog procesa proizvodnje i distribucije vode do krajnjih potrošača.

Pored toga, učenicima je izvedena demonstraciona vježba određivanja tvrdoće vode i prisustva hlorida u vodi.

Svjetski dan voda obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Ove godine obilježava se pod sloganom „ Ubrzavanje promjena“, naglašavajući značaj  promjena u ponašanju s ciljem doprinosa očuvanju vode, ali i podizanju svijesti o njenom značaju kao osnovnom preduslovu za opstanak i razvoj. Prema relevatnim istraživanjima čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta. Pretpostavlja se da će do 2025. godine dvije trećine čovječanstva osjetiti ozbiljan nedostatak vode.

Rezerve pitke vode nisu neiscrpni prirodni resurs. Kako bi se osigurale dovoljne količine pitke vode, potrebno je uložiti napore za zaštitu i štednju vode, te prepoznati nužnost racionalnog korištenja vode. Danas nam nedostaje ekološka svijest da se u praksi primijene već usvojene konvencije i povelje donesene od strane UN i EU. Prečišćavanje otpadnih voda je, takođe, veoma važno.

Čuvajmo naše vode, jer bez vode nema života!

Nazad na listu