Saopštenja za javnost

Saopštenje rukovodstva JP „Komunalno Brčko“ povodom prekida u vodosnabdijevanju

Poštovani sugrađani – korisnici gradske vodovodne mreže,

Rukovodstvo JP „Komunalno Brčko“ izražava žaljenje zbog prekida u vodosnabijevanju na području grada izazvanog havarijom na glavnom transportnom cjevovodu preko kojeg se vodom snabdijeva najveći dio centralnog, istočnih i južnih dijelova grada, odnosno kompletno područje istočno od rijeke Brke.

Razumijemo nezadovoljstvo građana i svjesni smo činjenice da je bez vode jako teško, pa skoro nemoguće obavljati osnovne životne funkcije, a ni nama kao preduzeću, čiji smo i sami korisnici usluga, nije u interesu da ima prekida u vodosnabdijevanju.

Iako smo izgradnjom magistralnog potisnog cjevovoda od Fabrike vode do vodotornja Vrankićka riješili jedan od najvećih problema kontinuiranog snabdijevanja građana vodom, svi moramo biti svjesni da u gradskom području ima dijelova mreže koji su izgrađeni prije više od 30 godina, te da su materijali od kojih su cjevovodi građeni već odavno ušli u fazu dotrajalosti, te ovakve situacije, nažalost, ne treba da budu iznenađenje i niko ne može da garantuje da novih prekida, nakon sanacije ovog kvara, više neće biti.

Sa druge strane, osnivanjem Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, Vlada i Skupština Brčko distrikta BiH su javnom preduzeću predali gradsku vodovodnu mrežu na upravljanje i održavanje, dok je Distrikt i dalje vlasnik infrastrukture i odgovoran za investiciono i kapitalno ulaganje, izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju. Ulaganja u proteklim godinama je bilo, ali smo i mi i grad svjesni činjenice da to ipak nije dovoljno, te se razgovara o narednim koracima i mogućnostima koje bi doprinijele poboljšanju stanja primarne i sekundarne gradske vodovodne mreže.

Takođe, gradske institucije odlučuju i o cijeni vode, koja se nije mijenjala u Brčkom od 2001. godine. JP „Komunalno Brčko“ posluje od 1.1.2008. godine i od kada upravlja gradskom vodovodnom mrežom i isporučuje kupcima vodu i račune za utrošenu količinu vode, nije došlo do povećanja cijena vode niti preduzeće o tome može donijeti samostalnu odluku. Ocjene i komentari koji se čuju u javnosti da je cijena vode u Brčkom najviša u BiH su izrečene u svrhu provokacije i izazivanja dodatnog nezadovoljstva kod građana. Metar kubni vode (sa kanalizacijom) košta 1,25 KM/m³ sa PDV za kupce iz kategorije domaćinstva, a za ugovorne potrošače 2,5 KM/m³ sa PDV. U cijeni nije sadržana ni komponenta za mjerno mjesto, ni za održavanje sistema i druge, koje bi trebalo da budu njen sastavni dio, te sanacija havarije koja je u toku realizuje se isključivo o trošku Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”.

S poštovanjem,

Nazad na listu