Novosti

28.12.2020. Trinaest godina od osnivanja JP „Komunalno Brčko“

28. decembra 2007. godine zvanično je u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH registrovano Javno preduzeće za komunalne djelatnosti „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH, koje je počelo sa radom 1. januara 2008. godine. Od osnivanja do danas, preduzeće posluje u stabilnim okvirima, obezbjeđujući pružanje osnovnih usluga električne energije, vode i odvoza smeća za blizu 80.000 kupaca.

Preduzeće pruža uslugu distribucije i snabdijevanja električnom energijom na teitoriji cjelokupnog Brčko distrikta BiH za više od 35.900 kupaca, kao jedini distributer i snabdjevač, a posjeduje i licencu za trgovinu električnom energijom na teritoriji BiH. Uslugu proizvodnje, distribucije i snabdijevanja vodom pruža za 20.500 kupaca na području grada i tri lokalna vodovodna sistema kojima upravlja „Komunalno Brčko“ (Štrepci-Islamovac, Stjepkovica i Hrgovi-Domažić). Uslugu odvoza komunalnog otpada preduzeće pruža za 23.300 kupaca na teitoriji Distrikta.

U preduzeću je u četiri radne jedinice – Elektrodistribucija, Vodovod i kanalizacija, Čistoća i Administracija zaposleno nešto više od 460 radnika, koji imaju redovne plate i redovne uplate svih doprinosa. Radnici imaju mogućnost da budu članovi jednog od dva sindikalna udruženja. Preduzeće, u skladu sa potrebama i mogućnostima, organizuje i zapošljavanje pripravnika, volontera ili omogućava svršenim srednjoškolcima i studentima obavljanje prakse.

Rukovodstvo preduzeća je u proteklih nekoliko mjeseci uspjelo da ispregovara snabdijevanje Brčko distrikta BiH električnom energijom za dvogodišnji period, bez povećanja cijene električne energije, u isto vrijeme. U toku su aktivnosti na pripremi projekta za revitalizaciju i proširenje gradske vodovodne mreže, koji će biti realizovan u saradnji sa Odjeljenjem za komunalne poslove Vlade Distrikta, a uz podršku EBRD. Kada je riječ o odvozu otpada, preduzeće je u godini koju privodimo kraju obezbijedilo pojačanje voznog parka i nabavilo novu količinu posuda za odlaganje otpada, kojima će biti zamijenjeni dotrajali kontejneri.

Ovu poslovnu godinu JP „Komunalno Brčko“ privodu kraju sa pozitivnim poslovnim rezultatom, i ulazi u novu poslovnu godinu sa novim planovima na unapređenju pružanja komunalnih usluga i podizanju zadovoljstva kupaca.

Menadžment preduzeća svim zaposlenicima čestita godišnjicu preduzeća, te se zahvaljuje svima koji su preduzeću uputili čestitku, kao i kupcima na dugogodišnjem povjerenju.

Nazad na listu