Novosti

U čast Dana planete Zemlje ispred JU Tehničke škole posađeno osam sadnica lipe

Povodom Dana planete Zemlje, volonteri organizacije Zelena mreža BiH danas su u 12:00 časova u nekoliko gradova BiH, među kojima je i Brčko, organizovali sadnju drveća.

U Brčkom ispred JU Tehnička škola zasađeno je osam sadnica lipe. Sadnice je donirala Italijanska ambasada u BiH, Vlada Brčko distrikta BiH obezbjedila je potreban materijal za sadnju, a sadnice su zasađene uz stručnu podršku zaposlenika Službe za javnu higijenu našeg preduzeća.

Povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, danas ekološke i ekološki svjesne organizacije i pojedinci posebno ističu značaj očuvanja prirode i motivišu građane da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje. Obilježavanje Dana planete podrazumijeva da svaki pojedinac nekom svojom akcijom, poput čišćenja otpadaka bačenih u prirodu, sadnjom drveća ili druge vrste biljaka, uređenjem obale rijeke i sl. da doprinos u brizi za našu planetu.

JP „Komunalno Brčko“ trenutno provodi niz aktivnosti na proljećnom uređenju grada. Zaposlenici Službe za javnu higijenu radne jedinice Čistoća rade na izgrabljivanju travnjaka, orezivanju mladih i uklanjanju starih i suvih stabala, odgrtanju ružičnjaka i uređenju cvijetnjaka. Proljećne aktivnosti koje dalje slijede odnose se na pripremu i održavanje zelenih površina, park staza i šetnica, sadnju mladog drveća, vađenje stare zasade cvijeća, prekopavanje cvjetnih gredica i sadnju sezonskog cvijeća.

U toku je i besplatna akcija prikupljanja i zbrinjavanja kabastog otpada koja će trajati do kraja aprila.

Naše preduzeće je opredijeljeno da se pozitivno odnosi prema okolini u kojoj posluje, kontrolišiću i nadzirući svoje aktivnosti koje imaju uticaja na životnu sredinu, kao što su kontrola emisije materija u vazduh, kontrola nivoa buke, zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada i edukacija zaposlenika o ekologiji i zaštiti okoline. U skladu s tim opredeljenjem, prije tačno 10 godina uveli smo u poslovanje Sistem zaštite životne sredine prema ISO 14001, čije procedure i pravila poštujemo i svake godine unapređujemo, a u prilog tome najbolje govori činjenica da se preduzeće redovno resertifikuje u skladu sa zahtjevima ovog standarda.

Nazad na listu