Saopštenja za javnost

REAKCIJA NA NAVODE IZ MZ ILIĆKA

Povodom natpisa na zvaničnoj facebook stranici MZ Ilićka o navodnom neredovnom odvozu smeća sa područja ove mjesne zajednice , želimo upoznati javnost sa nekoliko činjenica:

  • Nije istina da se kontejneri koji su smješteni u MZ Ilićka ne prazne redovno, jer je u subotu, 24.09.2022. godine, odvezeno svo smeće koje su naši radnici zatekli na tom području. Podsjećanja radi treba napomenuti da se odvoz smeća iz MZ Ilićka vrši svakim danom, osim nedjeljom, za razliku od nekih drugih područja u Brčko distriktu BiH. Danas će, po redovnom rasporedu, tokom poslijepodnevnih sati biti uklonjeno svo smeće sa područja ove mjesne zajednice
  • Odgovorno tvrdimo da odvoz smeća sa područja distrikta, pa samim tim i sa Ilićke, nije povezan sa odvozom otpada na deponiju Zvornik, jer je JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. u obavezi odvesti i zbrinuti otpad  na zakonom dopušten način, bez obzira na lokaciju deponije.
  • JP „Komunalno Brčko“,  sa najvećom pažnjom vodi računa o stanju kontejnera, te periodično vrši nabavku novih i zamjenjivanje oštećenih posuda za odlaganje smeća. Tokom protekle sedmice izvršena je nabavka većeg broja kontejnera koji će vrlo brzo biti raspoređeni na lokacije širom distrikta, pa tako i na MZ Ilićku.
  • Pomenuti problemi sa odvozom smeća  na regionalnu deponiju u Zvorniku su u najvećem obimu prevaziđeni, iako moramo napomenuti da JP „Komunalno Brčko“ nije vršilo nabavku kamiona i prikolica za odvoz otpada, nego je to učinila Vlada Brčko distrikta BiH, kao što je i ugovorila deponovanje otpada na toj regionalnoj deponiji. JP „Komunalno Brčko“ isključivo vrši uslugu odvoza smeća do regionalne deponije u skladu sa ugovornim obavezama Vlade Brčko distrikta BiH.

Takođe, a ništa manje bitno, tokom današnjeg dana (ponedjeljak), zaposlenici RJ Čistoća  su uklonili divlju deponiju sa područja MZ Ilićka, tako da ne stoji konstatacija da nešto „ne štima“ u službama za odvoz smeća.

JP „Komunalno Brčko“ će i dalje voditi računa o kvalitetu pruženih usluga, na zadovoljstvo svih građana Brčko distrikta BiH.

 

Nazad na listu