Novosti

RAZMJENA ISKUSTAVA U UPRAVLJANJU PROCESIMA PROIZVODNJE VODE

Protekle sedmice realizovana je stručna posjeta zaposlenika našeg  preduzeća,  JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Tom prilikom su razmijenjena iskustava u oblasti upravljanja i održavanja postrojenja za preradu  vode, te daljeg rada  postrojenja s ciljem održavanja efikasnosti proizvodnje na visokom nivou u narednom periodu.

Zahvaljujući ljubaznosti domaćina, izvršnog direktora Sektora proizvodnje vode,  tokom cjelodnevne posjete obišli smo postrojenje za preradu vode Makiš, čiji tehnološki proces je vrlo sličan procesu koji je  primijenjen u fabrici vode u Brčkom, a tim inžinjera, tehnologa i hemičara nesebično je s nama podijelio znanja i iskustva.

O veličini  ovog preduzeća govori podatak  da za potrebe vodosnabdijevanja stanovnika Beograda i okolnih mjesta u ovom momentu proizvode 6.600 l/sec vode.

Poređenja radi, za potrebe vodosnabdijevanja Brčko distrikta BiH, naša Fabrika vode proizvodi 170 l/sec vode.

U laboratoriji Beogradskog vodovoda, izvršeno je ispitivanje dostavljenih uzoraka sirove i prerađene vode iz našeg postrojenja. Rezultati ispitivanja ukazuju na činjenicu da se procesom proizvodnje u brčanskoj Fabrici vode upravlja na ispravan način, te da se našim potrošačima isporučuje voda zadovoljavajućeg kvaliteta.

Stručna posjeta ostvarila je svoj cilj i ispunila naša očekivanja te još jednom potvrdila  da razmjena iskustava, dijalog i saradnja struke, doprinose rješavanju narastajućih izazova u održavanju postojećih vodovodnih i kanalizacionih sistema.

Nazad na listu