Novosti

29.01.2020. Udomite psa iz azila

Obavještavamo sve naše sugrađane da svakog utorka i petka mogu da udome psa iz našeg azila, a azil mogu da posjete svakog dana i u razgovoru sa kinologom i zaposlenicima koji brinu o psima, da izaberu svog novog ljubimca.

Ujedno se zahvaljujemo svima koji su u proteklih 11 godina udomili nekog od stanovnika azila kojim upravlja JP “Komunalno Brčko”, a do sada je udomljeno skoro 3.000 pasa.

Vrlo često naši sugrađani imaju pitanja poput da li imate pekinezera, zlatnog retrivera, američkog staforda i sl. Azil je mjesto mjesto na kojem zbrinjavamo napuštene pse, nije odgajivačnica rasnih pasa, mada se dogodi povremeno da u azilu budu i čistokrvni psi, ali je većinom riječ o mješancima o kojima vlasnik više neće ili iz objektivnih razloga ne može da brine. Međutim, onome ko ozbiljno želi da udomi psa, i nije bitno da li je pas mješanac ili s pedigreom.

Naš Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja ne priprema katalog pasa spremnih za udomljavanje, te je odlazak u azil najbolji način da odaberete psa, osjetite tu ljubav i želju psa da vam bude prijatelj i osjetite se dobro kada jednom od njih podarite bolji i život ispunjen ljubavlju, pažnjom i sigurnošću.

Udomljavanje se realizuje svakog utorka i petka u periodu od 10:00-11:00 sati. Tada su u azilu prisutni i veterinari Javne veterinarske stanice koji pse mikročipuju i vakcinišu, a za udomljenog psa, novi vlasnik može besplatno preuzeti i pasoš u veterinarskoj stanici.

U azilu je trenutno više od 300 pasa, tako da su udomitelji i više nego dobrodošli!

Dobra vijest je da i dalje nastavljamo saradnju sa bečkim azilom za pse, te će u februaru dvije grupe pasa biti transportovane u Austriju radi udomljavanja. U ovim grupama biće i psi slabijeg zdravstvenog stanja, kao i stariji psi, s obzirom da je to grupacija koja ima najmanje šansi za udomljavanje na našem podneblju. Pse su liječili, tretirali i pomogli u pripremi za udomljavanje i veterinari Javne veterinarske stanice Brčko.

Nazad na listu