Novosti

23.12.2020. Supervizor zadovoljan ugovorom za nabavku električne energije za predstojeći dvogodišnji period

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan juče u popodnevnim časovima boravio je u redovnoj posjeti Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“, gdje se sastao sa direktorom preduzeća Kemalom Atićem, predsjednikom Upravnog odbora Antom Ilićem i zamjenikom direktora Brankom Đurić – Žilić.

Odmah na početku sastanka, supervizor Skenlan je izrazio zadovoljstvo što je rukovodstvo preduzeća ove godine ranije započelo pripreme u vezi sa snabdijevanjem električnom energijom za predstojeći period, te ovaj put uspjelo da potpiše ugovor o snabdijevanju Brčko distrikta BiH električnom energijom na period od dvije godine. Direktor Atić informisao je ukratko supervizora o procesu koji je prethodio potpisivanju ugovora. Supervizor je istakao da je ovaj dvogodišnji ugovor, postignut po prvi put od postojanja javnog komunalnog preduzeća, značajan i za projekte u oblasti električne energije koji preduzeću tek predstoje, te pohvalio menadžment JP „Komunalno Brčko“ za zalaganje da Brčko ima stabilno snabdijevanje električnom energijom u narednom periodu.

Na sastanku je bilo riječi i o hitnosti donošenja novih zakonskih propisa u oblastima elektrodistribucije i komunalnih djelatnosti, prije svega novog Zakona o električnoj energiji, Zakona o obnovljivim izvorima energije, Zakona o energetskoj efikasnosti, te novog Zakona o komunalnim djelatnostima u Brčko distriktu BiH, u čijoj izradi učestvuju i predstavnici JP „Komunalno Brčko“.

Supervizor Majkl Skenlan rekao je da prati i snažno podržava pregovore JP „Komunalno Brčko“ i Odjeljenja za komunalne poslove sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, iz  čijih kreditnih sredstava bi trebalo da bude realizovan projekat novog transportnog cjevovoda i zamjene dotrajalih dijelova vodovodne i kanalizacione mreže na području grada. Direktor Atić informisao je supervizora da je sa predstavnicima EBRD i konsultanata, koji trenutno rade na pripremi studije izvodljivosti, održano nekoliko online radnih sastanaka, te organizovana terenska posjeta učesnika u realizaciji projekta Brčkom.

Supervizor je podvukao na sastanku da očekuje bržu realizaciju planiranih projekata u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom – izgradnji novih 35 i 10 kV kablovskih vodova u užoj gradskoj zoni, izgradnji novih trafostanica u seoskim područjima za poboljšanje naponskih prilika i nabavci mobilnih trafostanica za potrebe vanrednih situacija, što će biti finansirano iz sredstava granta Vlade Distrikta, aludirajući na brži protok i usaglašavanje potrebne dokumentacije i dozvola između preduzeća i nadležnih odjeljenja Vlade, čime bi se ubrzala i realizacija ovih infrastrukturnih projekata.

JP „Komunalno Brčko“ neizostavni je faktor u implementaciji brojnih infrastrukturnih projekata, realizaciji novih investicija, izmjenama i donošenju novih zakonskih rješenja, koji imaju za cilj brži i kvalitetniji razvoj i napredak Brčko distrikta BiH, na čemu će međunarodna zajednica insistirati i u narednom periodu, zaključio je supervizor.

Nazad na listu