Novosti

22. mart – Svjetski dan voda

Ujedinjene nacije danas obilježavaju Svjetski dan voda 2021. uz globalnu, javnu, raspravu putem društvenih mreža, o tome kako ljudi vrednuju vodu i na koji način i za koje potrebe je koriste.

“Voda, kao jedan od najvažnijih resursa na Zemlji za čovjeka i živi svijet, danas je izuzetno ugrožena zbog rasta broja stanovništva, sve veće potražnje u poljoprivredi i industriji, rasta proizvodnje energenata, te pogoršanja posljedica klimatskih promena,” upozoravaju iz UN.

Ovogodišnja tema Dana voda je “kako vrednujemo vodu mimo njene cijene”. Odgovor na to pitanje određuje kako njome upravljamo i kako je raspodjeljujemo, kažu stručnjaci.

“Značaj vode leži u vezama među domaćinstvima, kulturama, obrazovanju, ekonomijama i integritetom prirode koja nas okružuje. Ukoliko previdimo bilo koju od tih vrijednosti, rizikujemo da ćemo pogrešno upravljati ovim ograničenim, nezamjenljivim resursom,” poručuje Organizacija ujedinjenih nacija.

JP “Komunalno Brčko” je od 2009. do 2019. godine obilježavalo Dan voda sa učenicima Poljoprivredne i medicinske škola, organizujući posjetu Fabrici vode. Ovom prilikom učenicima, ekološkim i prehrambenim tehničarima, prezentovali bismo način na koji voda iz rijeke Save postaje pitka voda za korisnike gradske vodovodne mreže. Osim toga, učenike bismo upoznali sa time i da je svaka faza proizvodnje vode strogo kontrolisana, te da je uticaj ovog procesa na životnu sredinu sveden na minimum.

Međutim, zbog pandemije bolesti COVID-19 ni ove, kao ni prethodne godine, nismo u prilici da organizujemo jedan ovakav studijski izlet za učenike, te ovim putem pozivamo naše sugrađane da se odgovorno odnose prema prirodi, da ne bacaju otpad u rijeke, da kontrolišu šta bacaju u otpadne vode iz domaćinstava, te da racionalno i sa zahvalnošću vrednuju što imaju svakodnevni pristup vodi za piće.

Nazad na listu