05.08.2019. Apel za racionalno trošenje vode sa lokalnih izvorišta

Ispis E-mail

vodovod i kanalizacija.jpgIzvorište Islamovac je glavni izvor vodosnabdijevanja za naselja u južnom i centralnom dijelu Brčko distrikta BiH – Štrepci, Palanka, Brka, Boće, Boderište, Gornji i Donji Zovik i Šatorovići. Naselje Brka, iz kojeg smo ovih dana imali reklamacije kupaca za smanjen pritisak vode u cijevima, nažalost i ovog ljeta suočava se sa problemom nedovoljne količine vode u sistemu.

Ujedno, u petak 02.08.2019. godine došlo je do kvara u rezervoarskom prostoru Palanka,  što je imalo za posljedicu smanjenje količine vode koja se distribuira, između ostalog, i prema naselju Brka, a što je dovelo do toga da je ovo naselje u određenom vremenskom periodu imalo otežano vodosnabdijevanje, o čemu smo građane blagovremeno informisali.

Iako je JP „Komunalno Brčko“ ljetnu sezonu dočekalo sa maksimalnom tehničkom spremnošću i svim kapacitetima u funkciji, među kojima na visokom stepenu funkcionalnosti i izvorište Islamovac, evidentno je da su kapaciteti formiranih izvorišta nedovoljni da podmire ukupne potrebe stanovništva za vodom. Bunari imaju ograničenu izdašnost, te se u mrežu distribuira onoliko vode koliko sistem dozvoljava.

Zato i ovaj put apelujemo na stanovništvo - korisnike lokalnih (seoskih) vodovoda da vodu racionalno troše i koriste isključivo za obavljanje osnovnih higijenskih i životnih potreba, ne i za zalivanje zelenih površina, rashlađivanje betonskih površina ili punjenje bazena.

Objekti vodosnabdijevanja, kao infrastruktura kojom JP „Komunalno Brčko“ samo upravlja i koju održava, u proteklom periodu građeni su bez cjelovitog i dugoročnog plana vodosnabdijevanja, odnosno od slučaja do slučaja, a u ovom trenutku nadležne institucije rade na definisanju prijedloga mjera za poboljšanje funkcionalnosti vodovodnog sistema Štrepci, koje se takođe snabdijeva iz izvorišta Islamovac.

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA