Наше запосленике сматрамо највриједнијим дијелом предузећа

Људски потенцијал је кључни ресурс пословног развоја ЈП „Комунално Брчко“ и чини га преко 450 запослених распоређених у четири радне јединице. Имајући у виду да унапређење организационе структуре предузећа и развој кадрова представљају оквир за повећање ефикасности у циљу пружања квалитетнијих услуга и остварења принципа усмјерености предузећа према купцима, у оквиру стратешког плана пословања предузећа развој кадрова идентификован је као стратешко усмјерење.

Сваке године организују се бројне екстерне и интерне едукације о темама: финансије и рачуноводство, радно-правни односи, управљање људским ресурсима, јавне набавке, правни прописи, наплате потраживања, информатичке вјештине, заштита на раду и заштита од пожара, кориштење софтверских рјешења, процедуре интегрисаног система управљања и друге стручне едукације које су идентификоване као неопходне за ефикасно управљање радним активностима.

ЈП „Комунално Брчко“ утјече на побољшање стања на локалном тржишту рада креирањем нових радних мјеста и запошљавањем младих људи, олакшава младим људима прелазак од школе ка послу кроз праксу, приправнички стаж, али не заборавља ни на људе са смањеним способностима и за њих ствара могућности да раде и живе од свог рада.

Управљање учинком запослених

Од 01.01.2014. године у ЈП “Комунално Брчко” се примјењује систем мјерења учинка запослених. Праћење учинка је у интересу и организације и појединца, односно кроз њега и појединац и организација желе постићи своје циљеве.

Успостављањем јединственог, систематичног и објективног приступа процјени радног учинка те давању повратне информације о раду можемо значајно унаприједити рад свих запосленика те самим тим утјецати на резултате које постижемо. Циљ оцјењивања радне успјешности јесте да се запослени охрабре и да им се помогне да подигну свој рад на виши ниво, да развију своје потенцијале и усвоје нове вјештине које ће им бити од користи на позицији на којој се налазе, али и на неким другим позицијама које их чекају у њиховом будућем професионалном животу.

У том смислу, мјерење успјешности на послу је начин да се запослени као појединци, као тимови и као организација у цјелини, подстакну на непрестано усавршавање, а процјењивање се врши спрам циљева и задужења који они треба да постигну.

Безбједност и заштита на раду

Осим стварања мотивишућег окружења за рад и улагања у обуку и развој запослених, наш приоритет је и обезбјеђивање сигурног и здравог радног окружења за наше запослене. У 2013. години донијели смо одлуку о увођењу Система управљања заштитом здравља и безбједности на раду – ОХСАС 18001:2007. ОХСАС 18001:2007 обухвата низ захтјева за систематско праћење и отклањање свих могућих опасности на радном мјесту. Оправданост увођења овог стандарда огледа се у потреби проактивног дјеловања на аспекте заштите здравља и безбједности запослених, гђе се на један међународно систематизован и прихваћен начин, управља ризицима по здравље и безбједност запослених на раду, са циљем елиминисања ризика или њиховог свођења на прихватљив ниво.

Сви запослени имају ПРАВО да брину за своје здравље, здравље својих колега и сигурност на радном мјесту, АЛИ И ОБАВЕЗУ да рад обављају са пуном пажњом ради безбједности свог живота и здравља, као и заштите здравља и безбједности других запослених, да се придржавају прописаних мјера безбједности и заштите здравља радника на раду и да средства личне заштите користи у складу са утврђеном намјеном као и да се придржавају санитарно-техничких прописа.

Дружење запослених

Електријада – Запосленици ЈП „Комунално Брчко“ – РЈ Електродистрибуција, заједно са колегама запосленим у Електродистрибуцијама у Бајиној Башти, Лозници, Власеници, Бијељини, Угљевику, Зворнику и Братунцу сваке године у другом граду организују манифестацију „Дринска електријада“, дио Међународних радничко-спортских игара које се одржавају још од 1982. године.

Осим дружења, организују се и такмичења у дисциплинама: електричарска, мали фудбал, одбојка, стони тенис, шах, пикадо, стрељаштво, надвлачење конопца и атлетика. Свеукупни побједник дринске електријаде осваја прелазни пехар.

Хуманост запосленика – Запосленици ЈП „Комунално Брчко“ су више пута до сада показали хуманост, кроз скупљање добротворних прилога, организацију акција за прикупљање помоћи колегама, суграђанима у невољи, волонтерске пројекте, даривање крви и многе друге активности, а таквим позивима и акцијама ће се одазивати и убудуће