Новости

Брчко сутра гаси свјетла за планету Земљу

Влада Брчко дистрикта БиХ и Јавно предузеће „Комунално Брчко” и ове године подржаће иницијативу „Сат за планету земљу“, која у организацији Свјетске организације за заштиту природе WWF већ 14 година слови за највећу волонтерску акцију за заштиту природе на свијету.

У суботу, 27. марта у периоду од 20.30 до 21.30 часова угасиће се свјетла на Градској вијећници, згради Владе, згради ЈП „Комунално Брчко” као и градска расвјета на Тргу младих и Булевару мира.

Ово је једанаести пут како Брчко дистрикт БиХ даје подршку овој акцији која се одржава у цијелом свијету с циљем подизања свијести о климатским промјенама, прекомјерној потрошњи Земљиних ресурса и еколошким проблемима.

Екстремни временски догађаји, пораст температура, загађеност ријека, чешћи шумски пожари и поплаве тек су неке од промјена које су очигледне и у нашем дијелу свијета. Климатске промјене нам јасно говоре да, упркос брзом технолошком развоју, ми и даље потпуно зависимо од природе. Екосистеми су угрожени, баш као и добробит и безбједност људи. Један од начина борбе против наведених изазова је упоран рад на освјешћивању грађана и доносиоце одлука да одговорно примјењују усвојене политике и стратегије за ублажавање климатских промјена.

Сат за планету Земљу први пут је одржан у Сиднеју 2007. године као грађанска иницијатива за подизање свијести о климатским промјенама, али и позив на хитну акцију. Упркос тешким временима због пандемије корона вируса, прошлогодишња акција била је масовнија него икада раније: учествовало је 190 земаља и територија, забиљежено је више од 4,7 милијарди реакција на глобалним друштвеним мрежама.

Будите и ви дио ове акције и ове године гашењем свјетла на сат времена.

 

Официјелни видео кампање: https://www.youtube.com/watch?v=-fIxCsCrHpY