Новости

22. март – Свјетски дан вода

Уједињене нације данас обиљежавају Свјетски дан вода 2021. уз глобалну, јавну, расправу путем друштвених мрежа, о томе како људи вреднују воду и на који начин и за које потребе је користе.

“Вода, као један од најважнијих ресурса на Земљи за човјека и живи свијет, данас је изузетно угрожена због раста броја становништва, све веће потражње у пољопривреди и индустрији, раста производње енергената, те погоршања посљедица климатских промена,” упозоравају из УН.

Овогодишња тема Дана вода је “како вреднујемо воду мимо њене цијене”. Одговор на то питање одређује како њоме управљамо и како је расподјељујемо, кажу стручњаци.

“Значај воде лежи у везама међу домаћинствима, културама, образовању, економијама и интегритетом природе која нас окружује. Уколико превидимо било коју од тих вриједности, ризикујемо да ћемо погрешно управљати овим ограниченим, незамјенљивим ресурсом,” поручује Организација уједињених нација.

ЈП “Комунално Брчко” је од 2009. до 2019. године обиљежавало Дан вода са ученицима Пољопривредне и медицинске школа, организујући посјету Фабрици воде. Овом приликом ученицима, еколошким и прехрамбеним техничарима, презентовали бисмо начин на који вода из ријеке Саве постаје питка вода за кориснике градске водоводне мреже. Осим тога, ученике бисмо упознали са тиме и да је свака фаза производње воде строго контролисана, те да је утицај овог процеса на животну средину сведен на минимум.

Међутим, због пандемије болести COVID-19 ни ове, као ни претходне године, нисмо у прилици да организујемо један овакав студијски излет за ученике, те овим путем позивамо наше суграђане да се одговорно односе према природи, да не бацају отпад у ријеке, да контролишу шта бацају у отпадне воде из домаћинстава, те да рационално и са захвалношћу вреднују што имају свакодневни приступ води за пиће.