VIJESTI

07.06.2018. Nabavljeno 70 novih kontejnera za odlaganje otpada zapremine 1,1 m³

Ispis E-mail

Aktivnostima obnove spremnika za otpad, JP „Komunalno Brčko“ nabavilo je 70 novih kontejnera kojima će se zamijeniti oni dotrajali i stari.

novi_kontejneri_1

Primopredaja kontejnera obavljena je prošle sedmice i njihovo raspoređivanje i zamjena u užem centru grada počela je juče i trajaće do kraja ove sedmice. Radnici Radne jedinice Čistoća izvršili su obilježavanje nove komunalne opreme, nakon čega ih postavljaju na zadate lokacije.

novi_kontejneri_2

Ovim projektom rješavamo problem nefunkcionalne i pohabane komunalne opreme, koja je nakon više godina konstantne upotrebe oštećena od zuba vremena, ali i nesavjesnog korištenja.

Cilj ove akcije je kvalitetnije i efikasnije upravljanje komunalnim otpadom, te povećanje nivoa komunalne higijene, čime će se doprinijeti  čistijoj i zdravijoj okolini. Ovom aktivnošću  zamjenjujemo dotrajale i oštećene kontejnere, koju smo naslijedili od Vlade Brčko distrikta BiH iz perioda kada je ovom komunalnom oblašću upravljalo Odjeljenje za javne poslove. Kontejneri su tada postavljeni na javnu površinu u skladu sa tačno definisanim lokacijama.

Podsjećamo da u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, posude za smeće s javne površine nabavlja i održava nadležno odjeljenje ili preduzeće. Poslovni prostori i stambeni objekti moraju imati sopstvene posude za smeće. Posude za smeće za novoizgrađene objekte nabavlja investitor, odnosno korisnik poslovnog prostora. Posude za odlaganje smeća u kolektivnim stambenim objektima nabavljaju stanari zgrade. Vlasnici - korisnici posuda za smeće dužni su da ih održavaju u urednom i čistom stanju, kao i da obezbjede njihovu dezinfekciju i dezinsekciju najmanje dva puta godišnje.

novi_kontejneri_3

Zamjena starih kontejnera biće nastavljena krajem godine, kada će akcijom biti  obuhvaćena prigradska naselja. Kontejnere koji ne budu sasvim istrošeni, pokušaćemo da obnovimo u našoj radionici i čuvati ih za rezervne, da ne završe i sami na otpadu, a na građane apelujemo da nove posude ne oštećuju.

 

07.06.2018. Obavještenje za kupce

Ispis E-mail

komunalno_nova.jpg

Dana 08.06.2018. godine u vremenu od 10:00 do 14:00 h planirani su radovi na DV 10 kV Ulice, zbog toga svi krajnji kupci koji se napajaju sa TS 10/0,4 kV: Brod 1 i 6, Suljagića sokak 2, Grbavica 1, 3, 4 i 6 i Donji Rahić 2 u navedenom vremenskom periodu biti će bez napajanja električnom energijom.

Više...
 

06.06.2018. Skupština Brčko distrikta BiH usvojila izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ za 2017. godinu

Ispis E-mail

skuptina01

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH su na nastavku 30. redovnog zasijedanja bez rasprave usvojili Godišnji izvještaj o poslovanju JP „Komunalno Brčko“ za 2017. godinu, kao i završni račun preduzeća za prošlu finansijsku godinu.

Na istoj sjednici, saglasnost je dobio i prijedlog Odluke o dopuni odluke o osnivanju Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“.

JP „Komunalno Brčko“ u obavezi je da osnivaču – Skupštini Brčko distrikta BiH, dostavlja na razmatranje i usvajanje godišnje izvještaje o radu najvišeg menadžmenta i poslovanju preduzeća. Izvještaj o radu Upravnog odbora za proteklu godinu na dnevnom je redu 31. sjednice Skupštine Distrikta, kao i davanje saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta preduzeća, koja bi trebalo da počne odmah po okončanju današnjeg nastavka 30. sjednice.

Na nastavku 30. sjednice Skupštine poslanici nisu dali saglasnost na Odluku o utvrđivanju cjenovnika usluga prikupljanja i odvoza smeća, koja je prethodno nekoliko puta pomjerana sa dnevnog reda sjednica.

 

05.06.2018. JP “Komunalno Brčko” nudi uslugu uređenja, održavanja i/ili košenja zelenih i drugih površina

Ispis E-mail

kosenje park cvjetna-gredica-s brod02

JP “Komunalno Brčko” d.o.o. Brčko distrikt BiH je zaduženo za održavanje javnih i zelenih površina i saobraćajnica na teritoriji Brčko distrikta BiH, a ove poslove izvodi prema godišnjem planu i programu nadležnog odjeljenja Vlade Distrikta.

No, u okviru svojih djelatnosti nudimo i uslužno košenje, održavanje i uređenje zelenih površina, cvjetnjaka, dvorišta i drugih površina, za čijim uređenjem pravno ili fizičko lice ima potrebu.

Naše preduzeće omogućava svim zainteresovanim klijentima da na jednom mjestu i sa jednim izvođačem dogovore sve vrste radova na uređenju vanjskog prostora kuće, vikendice, poslovnog prostora ili drugog objekta.

U okviru izvođenja radova, preduzeće može da ponudi krčenje terena, čišćenje od šuta i uređenje terena, zemljane radove, uređenje bašte i vrta, sadnju biljaka, zatim redovno košenje trave, suzbijanje korova u travnjaku, orezivanje biljaka, orezivanje i sječenje grana i stabala, prihranu travnjaka, prihranu sezonskih i višegodišnjih biljaka, sakupljanje lišća i druge radove na održavanju i uređenju zelenih površina, kontinuirano ili po potrebi.

Osim navedenog, u mogućnosti smo i da svojim potencijalnim klijentima ponudimo projektovanje terena, odnosno da najprije osmislimo prostor i ocjenimo njegove dimenzije, funkciju i potrebe za korisnika. Naši stručnjaci će napraviti pravi izbor biljaka i materijala koji će svako dvorište ili poslovni prostor učiniti toplijom, zdravijom, funkcionalnijom i prijatnijom sredinom za boravak i rad, tj. možemo da osmislimo dio vašeg životnog prostora.

Za više informacija možete pozvati besplatnu info liniju 0800 505 07 i podnijeti zahtjev za uslugama održavanja na info pultu Službe za odnose s kupcima. Radovi se izvode u skladu sa cjenovnikom usluga RJ Čistoća, koji je naveden u korisničkom servisu na web stranici preduzeća.

 

05.06.2018. Studenti Ekonomskog fakulteta Brčko u posjeti JKP

Ispis E-mail

efb studenti2

Nastavljajući pozitivnu praksu saradnje Ekonomskog fakulteta Brčko i Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“, studenti četvrte godine pod vođstvom profesora docenta doktora Cvike Jekića,  boravili su danas u posjeti našem preduzeću.

Cilj njihove posjete bio je dobijanja informacija o funkcionisanju Sistema kvaliteta kao i ostalih sistema koji su implementirani u okviru Integrisanog sistema upravljanja.

Svetislav Simić, pomoćnik direktora za razvoj i investicije i MS menadžer preduzeća, upoznao je studente sa svim standardima koji su implementirani u preduzeću, kao i o njihovom značaju za efikasniji, funkcionalniji i jednostavniji rad svih zaposlenika, s obzirom da za sve procese u preduzeću imaju definisane procedure.

Milica Kunjadić, menadžer kvaliteta, odgovorila je na sva pitanja studenata o sistemu kvaliteta, njegovoj implementaciji, sertifikaciji, primjeni i ujednačenom funkcionisanju u integrisanom sistemu.

Studenti su željeli saznati više i o odnosu preduzeća i kupaca, te na koji način se procesuiraju njihovi zahtjevi i primjedbe, ostvaruje i zadržava dobar odnos sa njima, na koji način se mjeri zadovoljstvo kupaca, ali i zadovoljstvo uposlenika.

Ovim praktičnim iskustvom studenti će moći obogatiti i potkrijepili znanje koje stiču u okviru nastavnog programa i predmeta „Menadžment kvaliteta“.

 

05.06.2018. Psi iz brčanskog azila na putu ka udomljavanju u austrijskim domovima

Ispis E-mail

udomljavanje-austrija udomljavanje-austrija-01

Nakon više od dvije godine od udomljavanja 10 pasa iz brčanskog azila u Austriji, krajem prošle sedmice nova grupa od 10 pasa, od ukupno predviđenih 20 u ovom krugu, odvezena je iz brčanskog u bečki azil.

Predstavinici Udruženja Wiener Tierschutzverein iz Austrije, organizacije koja vodi najveći bečki azil za životinje, prije dvije godine, tačnije u martu 2016. godine, našli su austrijske domove za deset pasa iz azila kojim upravlja JP “Komunalno Brčko”.

S obzirom da sa ovom organizacijom dobro sarađujemo još od 2014. godine, da su boravili u posjeti našem azilu i organizovali uzvratnu posjetu, u više navrata donirali hranu i lijekove za pse, korpe za štence i druga pomagala, imali su strpljenja da čekaju da JP “Komunalno Brčko” dobije sve potrebne dozvole za izvoz životinja iz Bosne i Hercegovine, što je olakšalo aktivnost udomljavanja pasa u Austriji.

Zahvaljujući upornosti kolega iz Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja, i podršci grada, naše preduzeće je danas jedino javno preduzeće u Bosni i Hercegovini koji je registrovano za izvoz životinja. Sam postupak registracije je dugotrajan, najprije je naše preduzeće moralo dobiti saglasnost za ovu djelatnost od Skupštine, izvršiti upis u sudski registar, dobiti broj u TRACE veterinarskom sistemu. Međutim, to nije bilo sve. Da bi se pošiljka sa životinjama uspješno izvezla iz zemlje, bilo je potrebno uvezati više različitih subjekata, odnosno institucija. Zdravstveni sertifikat izdaje Kancelarija za veterinarstvo BiH u Sarajevu na zahtjev veterinarskog inspektora. Zatim, bilo je potrebno za svakog psa koji je odabran za udomljavanje, osim zdravstvenog sertifikata, uraditi i mikročipovanje i vakcinacije, kao i klinički pregled, koji su obavili veterinari Javne veterinarske stanice Brčko, a potom sačinili specifikacije o svim procedurama.

Predstavnici Wiener Tierschutzverein-a su za 20, koliko je u ovom krugu pasa izabrano, zahtijevali i da, iako su mikročipovani i vakcinisani protiv bjesnila, te dobili i dodatne vakcinacije i revakcinacije po zahtjevu, budu urađeni i testovi na “srčanog crva”, parazita koji izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, iako kod nas ne postoji praksa da se radi testiranje, niti posjedujemo testove za ovog uzročnika bolesti.

Svi dobijeni podaci iz specifikacija uneseni su u pasoše za životinje, koji su dobijeni uz podršku Kinološkog saveza Brčko distrikta BiH. Kada je bila spremna zdravstvena dokumentacija, svi podaci su uneseni u TRACE veterinarski sistem za praćenje pošiljki životinja, te je veterinarskom inspektoru na graničnom prelazu Stara Gradiška u Hrvatskoj najavljen prelaz životinja, s obzirom da je ovaj prelaz reigistrovan za prelaz životinja u zemlje Evropske unije. Veterinarsku najavu bilo je potrebno izvršiti i za veterinarskog inspektora na graničnom prelazu sa BiH strane. Sva ostala dokumentacija koja se prikuplja i dostavlja odnosi se na špeditersko-carinske poslove.

Procedura je bila kompleksna, ali su naši zaposlenici i volonteri Wiener Tierschutzvereina uz mnogo volje i želje da ovi psi nađu novi dom, imali strpljenja i razumijevanja za sve poteškoće na koje su nailazili proteklih mjeseci, te je konačno ova aktivnost krenula da se realizuje onako kako je zamišljeno. A realizuje se na volonterskoj i dobrovoljnoj bazi, sa ciljem da ove napuštene životinje dobiju adekvatno i odgovorno staranje.

Za narednu grupu, od takođe 10 pasa, u toku su zdravstvena testiranja i pripreme za udomljavanje.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 293
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA