VIJESTI

21.09.2018. Prilikom prezentacije opreme otkriveno više curenja u vodovodnoj mreži

Ispis E-mail

detekcijacurenje01 detekcijacurenje02

Iako JP „Komunalno Brčko“ raspolaže određenom opremom za detekciju gubitaka na mreži, u proteklih nekoliko godina tehnološka dostignuća su i na ovom polju itekako uznapredovala, te su metode koje pojedine kompanije nude zaista sjajne i za kratko vrijeme daju dobre rezultate.

U to su se nedavno uvjerili i naši zaposlenici iz RJ Vodovod i kanalizacija prilikom posjete predstavnika niške firme DukAmam Brčkom, koja je ovlašteni predstavnik i distributer opreme proizvođača „Guterman“ iz Švajcarske.

Osim izvršene prezentacije proizvoda, predstavnici ove firme su i na terenu, praktično, pokazali kako funkcioniše oprema za akustičnu detekciju gubitaka u vodovodnim sistemima.

Na nekoliko lokacija na području Brčko distrikta BiH, gdje je postojala sumnja da postoje curenja na vodovodnim cijevima, izvršena je detekcija gubitaka putem odgovarajućih uređaja koji funkcionišu na principu korelacionih logera šuma curenja, na osnovu čega se dobija precizna akustična potvrda tačke pucanja, a prije samog iskopa i dalje potrebne sanacije.

Sanacije su već obavljene u ulicama Asima Derviševića i Banjalučkoj.

Pojedina curenja na mreži su niskofrekventna i oku neuočljiva, a uređaji kojima JKP trenutno raspolaže ne mogu da detektuju ovakva curenja. Upotreba prezentovane opreme kroz pokazne slučajeve za dva dana otkrila je pet curenja, čije bi detektovanje zahtijevalo isjecanje terena na više lokacija da se potvrdi i utvrdi tačna tačka curenja. Ovako, savremena oprema za otkrivanje gubitaka u vodovodnoj mreži, koja je u razvijenom svijetu već u primjeni, na digitalnom spektrogramu pokazuje preciznu lokaciju kvara.

Da bi se smanjili gubici na vodovodnoj mreži, RJ Vodovod i kanalizacija i JP „Komunalno Brčko“ će u narednom periodu raditi na dodatnoj edukaciji kadrova i ulaganju u novu opremu za detekcije na mreži, s obzirom da je preduzeće zaduženo za održavanje mreže, no takođe se mora razmišljati i o rekonstrukciji i dogradnji postojeće vodovodne mreže, što je u domenu grada i kapitalnog budžeta.

 

21.09.2018. Obavještenje za kupce električne energije za ponedjeljak 24.09.

Ispis E-mail

obavj

Zbog rekonfiguracije mreže, odnosno vraćanja u normalno uklopno stanje nakon završetka remonta čvorne trafostanice 35/10 kV Brčko I, u ponedjeljak  24.09.2018. godine  doći će do kratkotrajnih prekida u isporuci električne ektrične energije u maksimalnom trajanju do 5 minuta kako slijedi:

Više...
 

21.09.2018. Obavještenje za kupce - REMONT ČTS BRČKO 1

Ispis E-mail

obavj

U nedjelju 23.09.2018. godine u vremenu od 07:00-16:00 h planiran je godišnji remont čvorne trafostanice 35/10 kV Brčko I,  te će stoga u navedenom vremenu određeni broj krajnjih kupaca ostati bez napajanja električnom energijom.

U nastavku su date TS 10/0,4 kV koje će biti bez napajanja: Bogičević centar, Brčko Gas auto-lakirnica, Bimal silos, Bimal prešaonica, Bimal kotlovnica, Stolin 3 i 4, Donji Brezik 2, 3, 4 i 6, Gornji Brezik 2, 4 i Gornji Brezik igralište.

Više...
 

Zaposlenici JKP učesnici WATER LOSS Akademije

Ispis E-mail

water-loss-akademija01 water-loss-akademija03 water-loss-akademija04

Zaposlenici Sektora tehničke pripreme Radne jedinice Vodovod i kanalizacija u periodu od 11.-13. septembra 2018. godine pohađali su Water Loss Akademiju u Sarajevu pod nazivom “Primjenjive metode za smanjenje gubitaka vode u vodovodima u zemljama Zapadnog Balkana”.

Više...
 

19.09.2018. Ministar Đokić u posjeti JP “Komunalno Brčko” – radimo na rješavanju snabdijevanja električnom energijom Brčko distrikta BiH za narednu godinu

Ispis E-mail

posjetaministardjokic01 posjetaministardjokic02

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić danas je boravio u zvaničnoj posjeti JP “Komunalno Brčko”. Sa predsjednikom Upravnog odbora Antom Ilićem, direktorom preduzeća Mirsadom Đapom i šefom RJ Elektrodistribucija Arminom Drapićem razgovarao je o mogućnostima nastavka snabdijevanja Brčko distrikta BiH električnom energijom i u 2019. godini.

Više...
 

19.09.2018. Obavještenje za kupce električne energije – dalekovod Krepšić

Ispis E-mail

obavj

U četvrtak 20.09.2018. godine planirani su radovi na dijelu EEO DV 10 kV Krepšić te će stoga u vremenu od 09:30 - 14:30 h zbog planiranih radova na dijelu DV 10 kV Krepšić doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijiom kod krajnjih kupaca koji se napajaju sa trafostanice 10/0,4 kV BP Petrović.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 312
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA