Direktorski informacioni sistem - primjena poslovne inteligencije

Poslovna inteligencija (Business Intelligence, BI) je skup metodologija, procesa, arhitektura i tehnologija koje oblikuju neobrađene podatke u razumljive i korisne informacije. Pravovremeno dobijene informacije su od neprocjenjivog značaja za donošenje ispravnih strateških, taktičkih ili operativnih odluka, što sisteme poslovne inteligencije čini nezamjenjljivom karikom u procesu odlučivanja i uspješnog poslovanja.

Direktorski informacioni sistem (DIS) JP “Komunalno Brčko” je rješenje poslovne inteligencije bazirano na softveru IBM Cognos, prilagođeno potrebama našeg preduzeća. DIS obezbjeđuje historijske preglede, tekuće preglede i predviđanja o budućim kretanjima poslovnih operacija. Osnovne prednosti korištenja ovog sistema su donošenje poslovnih odluka na osnovu činjenica, pravovremeni odgovori na ključna poslovna pitanja, sagledavanje ključnih pokazatelja poslovanja i informacija kada i gdje su potrebne, identifikacija prilika za proširenje i unapređenje poslovanja i dr.

Osim podataka koji se nalaze u Glavnoj knjizi (računovodstveno – knjigovodstveni sistem (RKS) preduzeća), implementacijom DIS-a uvezuju se aplikacije iz Biling sistema, Sistema za praćenje ljudskih resursa, Geografskog informacionog sistema i drugih sistema koje posjeduje naše preduzeće, a čiji sadržaji i modeli podataka su značajni za finansijsko izvještavanje.

 

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA