05.06.2020. Danas je Međunarodni dan zaštite okoliša

Ispis E-mail

zastave_jkpOvogodišnji Svjetski dan okoliša, 5. jun 2020. godine, posvećen je biodiverzitetu. Slogan ovogodišnjeg Dana okoliša je “Vrijeme je za prirodu”. Zemlja domaćin obilježavanja Dana okoliša je Kolumbija, a zemlja partner Njemačka.

Zbog COVID-19 u svijetu su otkazani javni događaji na obilježavanju ovog međunarodnog dana, ali je ipak skrenuta pažnja da je čovjek glavni uzrok rizika od izumiranja većine od milion ugroženih vrsta biljaka i životinja. Na ovaj način, čovjek, neposredno, ugrožava i sebe.

Mi apelujemo na sve naše sugrađane da brinu o svom životnom okruženju, da otpad odlažu na za to predviđena mjesta, nikako u šume, rijeke ili njive, da štede vodu i struju, da sade biljke i brinu o životinjama, te poštuju prirodu.

Danas i prethodnih dana, naši zaposlenici rade na orezivanju stabala, održavanju žive ograde, sadnji cvijeća i košenju javnih površina. Odvoz smeća odvija se redovno, prema planu, a obezbjeđena je dovoljna količina električne energije. Gradsko područje ima uredno snabdijevanje vodom, jer fabrika vode proizvodi dovoljnu količinu vode, te koristi tek trećinu kapaciteta u radu, dok u lokalnim vodovodima kojima upravlja naše preduzeće za sada nema većih problema u snabdijevanju, iako je izdašnost pojedinih bunara na maksimumu.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stokholmu, koja je bila posvećena životnoj sredini i na kojoj je usvojen Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija.

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA