15.05.2020. Apel za racionalno trošenje vode sa izvorišta Islamovac

Ispis E-mail

voda1.jpgJP “Komunalno Brčko” apeluje na stanovnike naselja u južnom i centralnom dijelu Brčko distrikta BiH – Štrepci, Palanka, Boće, Boderište, Gornji i Donji Zovik, Šatorovići, a posebno naselja Brka, da vodu u lokalnom vodovodnom sistemu koriste isključivo za osnovne životne i higijenske potrebe.

Proteklih nekoliko dana imali smo reklamacije kupaca iz naselja Brka da je smanjen pritisak vode u cijevima ili da je došlo do potpunog nestanka vode u pojedinim dijelovima naselja u određenim dijelovima dana. Ističemo da u proteklom periodu naše preduzeće nije vršilo nikakve redukcije u isporuci vode kupcima u naselju Brka, niti raspolažemo informacijama da je od strane neovlaštenih lica na području ovog naselja vršena redukcija vode ili neovlaštena manipulacija vodovodnom mrežom. 

Ali, s tim u vezi, izvršili smo mjerenje protoka vode u različitim dobima dana u naselju Brka i utvrdili da je najmanja noćna potrošnja u naselju u 3:27 h 1 l/sec, a najveća noćna potrošnja u 21:32 h i to 4,35 l/sec. Dnevna potrošnja se skoro tokom čitavog dana kreće oko 2,5 l/sec, što je za sistem sasvim prihvatljiva potrošnja, ali se ona u periodu od 16:00 – 18:00 h skoro učetvorostruči, te je tako u 16:47 h izmjerena potrošnja vode u sistemu od čak 8,7 l/sec.

Pretpostavljamo da se u tom periodu određeni broj korisnika vodovodne mreže odlučuje za zalijevanje bašta i njiva vodom iz vodovodnog sistema. Sistem takvo drastično povećanje potrošnje vode u popodnevnim i večernjim časovima ne može da podnese, te dolazi do pada pritiska ili nestanka vode, jer dolazi do naglog pražnjenja rezervoara.

Iako izvorište Islamovac ima visok stepen funkcionalnosti, kapaciteti formiranih izvorišta u ovom trenutku su dovoljni samo za osnovne potrebe stanovništva za osnovnim životnim i higijenskim potrebama, ali ne i za navodnjavanje.

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA