24.03.2020. Svjetski dan voda 2020. – Voda i klimatske promjene

Ispis E-mail

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta već 27. godinu zaredom, s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te održivog korištenja vodnih resursa.

Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je „Voda i klimatske promjene“ i upućuje na razmatranje rješavanja globalnih problema svjetske vodne krize i klimatskih promjena, koji su neraskidivo povezani. Prilagođavanjem klimatskim promjenama, naročito njenim uticajima na vodne resurse, mogu se zaštititi zdravlje i spasiti ljudski životi, a učinkovitije korištenje vode može utjecati i na smanjenje emisija stakleničkih gasova.

 

Svjetski dan voda, u našem preduzeću, prethodnih godina obilježavao se redovno u saradnji sa nevladinim organizacijama i školskim ustanovama, međutim ove godine, zbog pandemije korona virusa, obilježavanje ovog datuma i uobičajenu posjetu Fabrici vode smo prolongirali dok krizna situacije ne prođe.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podsjeća da je pažljivo i učestalo pranje ruku sapunom i sredstvom za čišćenje na bazi alkohola bitno za ograničenje širenja zaraze korona virusom.

 

fabrikavode1.jpgobiljeavanje_dana_voda_2019 fabrikavodefiltracija

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA