05.06.2018. Psi iz brčanskog azila na putu ka udomljavanju u austrijskim domovima

Ispis E-mail

udomljavanje-austrija udomljavanje-austrija-01

Nakon više od dvije godine od udomljavanja 10 pasa iz brčanskog azila u Austriji, krajem prošle sedmice nova grupa od 10 pasa, od ukupno predviđenih 20 u ovom krugu, odvezena je iz brčanskog u bečki azil.

Predstavinici Udruženja Wiener Tierschutzverein iz Austrije, organizacije koja vodi najveći bečki azil za životinje, prije dvije godine, tačnije u martu 2016. godine, našli su austrijske domove za deset pasa iz azila kojim upravlja JP “Komunalno Brčko”.

S obzirom da sa ovom organizacijom dobro sarađujemo još od 2014. godine, da su boravili u posjeti našem azilu i organizovali uzvratnu posjetu, u više navrata donirali hranu i lijekove za pse, korpe za štence i druga pomagala, imali su strpljenja da čekaju da JP “Komunalno Brčko” dobije sve potrebne dozvole za izvoz životinja iz Bosne i Hercegovine, što je olakšalo aktivnost udomljavanja pasa u Austriji.

Zahvaljujući upornosti kolega iz Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja, i podršci grada, naše preduzeće je danas jedino javno preduzeće u Bosni i Hercegovini koji je registrovano za izvoz životinja. Sam postupak registracije je dugotrajan, najprije je naše preduzeće moralo dobiti saglasnost za ovu djelatnost od Skupštine, izvršiti upis u sudski registar, dobiti broj u TRACE veterinarskom sistemu. Međutim, to nije bilo sve. Da bi se pošiljka sa životinjama uspješno izvezla iz zemlje, bilo je potrebno uvezati više različitih subjekata, odnosno institucija. Zdravstveni sertifikat izdaje Kancelarija za veterinarstvo BiH u Sarajevu na zahtjev veterinarskog inspektora. Zatim, bilo je potrebno za svakog psa koji je odabran za udomljavanje, osim zdravstvenog sertifikata, uraditi i mikročipovanje i vakcinacije, kao i klinički pregled, koji su obavili veterinari Javne veterinarske stanice Brčko, a potom sačinili specifikacije o svim procedurama.

Predstavnici Wiener Tierschutzverein-a su za 20, koliko je u ovom krugu pasa izabrano, zahtijevali i da, iako su mikročipovani i vakcinisani protiv bjesnila, te dobili i dodatne vakcinacije i revakcinacije po zahtjevu, budu urađeni i testovi na “srčanog crva”, parazita koji izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, iako kod nas ne postoji praksa da se radi testiranje, niti posjedujemo testove za ovog uzročnika bolesti.

Svi dobijeni podaci iz specifikacija uneseni su u pasoše za životinje, koji su dobijeni uz podršku Kinološkog saveza Brčko distrikta BiH. Kada je bila spremna zdravstvena dokumentacija, svi podaci su uneseni u TRACE veterinarski sistem za praćenje pošiljki životinja, te je veterinarskom inspektoru na graničnom prelazu Stara Gradiška u Hrvatskoj najavljen prelaz životinja, s obzirom da je ovaj prelaz reigistrovan za prelaz životinja u zemlje Evropske unije. Veterinarsku najavu bilo je potrebno izvršiti i za veterinarskog inspektora na graničnom prelazu sa BiH strane. Sva ostala dokumentacija koja se prikuplja i dostavlja odnosi se na špeditersko-carinske poslove.

Procedura je bila kompleksna, ali su naši zaposlenici i volonteri Wiener Tierschutzvereina uz mnogo volje i želje da ovi psi nađu novi dom, imali strpljenja i razumijevanja za sve poteškoće na koje su nailazili proteklih mjeseci, te je konačno ova aktivnost krenula da se realizuje onako kako je zamišljeno. A realizuje se na volonterskoj i dobrovoljnoj bazi, sa ciljem da ove napuštene životinje dobiju adekvatno i odgovorno staranje.

Za narednu grupu, od takođe 10 pasa, u toku su zdravstvena testiranja i pripreme za udomljavanje.

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA