Apel za građane – odlažite smeće na za to predviđena mjesta, ne prljajte prirodu

Ispis E-mail

buzekara_1buzekara_2

U skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, kućno smeće odlaže se u posude za smeće.

Takvo smeće u dane predviđene planom odvoza otpada prikuplja Služba za upravljanje otpadom Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” i odlaže na gradskoj deponiji. Ova usluga za domaćinstva mjesečno košta 6,60 KM sa PDV. Cijena je usvojena krajem 2005. godine i od tada se nije mijenjala. Za pravna lica je sistem drugačiji, cijena odvoza obračunava se u skladu sa površinom poslovnog prostora u metrima kvadratnim.

Pojedini nesavjesni građani neplaćanje usluge pravdaju time da ne proizvode smeće u domaćinstvu, te se dešava da sa takvim kupcima imamo i sudske sporove jer je zakon propisao da svako domaćinstvo i pravno lice ima obavezu plaćanja prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada, tačnije član 208. Zakona kaže da “svi vlasnici, odnosno korisnici stambenih i poslovnih prostora, kao i privremeno zauzetih javnih površina, dužni su se uključiti u prikupljanje i odvoz smeća i plaćati mjesečnu naknadu davaocu usluga odvoza smeća”.

Svjesno izbjegavajući plaćanje i korištenje usluge odvoza smeća, dešavaju se i ovakve slike – smeće se konstantno baca i odlaže u prirodu, stvarajući dodatnu štetu i probleme, pretvarajući šumu i prirodu u odlagalište otpada. Fotografije koje prate ovaj apel snimljene su nedaleko od autobuske stanice u Buzekari, put za Ražljevo.

Zakon o komunalnim djelatnostima u članu 212. propisuje takođe i da poslovni prostori i stambeni objekti moraju imati sopstvene posude za smeće. Posude za smeće za novoizgrađene objekte nabavlja investitor, odnosno korisnik poslovnog prostora. Posude za odlaganje smeća u kolektivnim stambenim objektima nabavljaju stanari zgrade. Vlasnici - korisnici posuda za smeće dužni su iste održavati u urednom i čistom stanju, te dezinfikovati i dezinsektirati najmanje dva puta godišnje.

Pozivamo stanovnike Brčko distrikta BiH da propisno odlažu kućno smeće u odgovarajuće posude. Iako je proteklog mjeseca bilo poteškoća oko odvoza otpada, naše preduzeće je plan odvoza otpada realizovalo u potpunosti. Tokom oktobra provodimo besplatnu akciju odvoza krupnog otpada, što nam je propisano članom 221. Zakona o komunalnim djelatnostima. 

Ponašajmo se odgovorno, dajmo svi svoj doprinos da naša životna okolina bude uredna. 

 
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA