5.7.2017. Implementacija Sistema upravljanja zaštitom životne sredine u skladu sa standardom ISO 14001:2015

Ispis E-mail

iso14001Uspješnost provođenja brige o životnoj sredini dokazujemo posjedovanjem sertifikata u skladu sa standardom ISO 14001:2009 i to od 2011. godine.

Ovaj standard definiše zahtjeve za upravljanje zaštitom životne sredine i omogućava preduzeću da identifikuje i kontroliše uticaj svojih poslovnih aktivnosti na životnu sredinu, da poboljša odnos prema životnoj sredini i implementira sistematski pristup kojim će postizati ciljeve koji se odnose na zaštitu životne sredine. Ujedno, u obavezi smo da obezbijedimo dokaz da smo postigli postavljene ciljeve, uzimajući u obzir politiku zaštite životne sredine i usvojene okolinske ciljeve.

Uvođenje ovog standarda u poslovanje daje sigurnost rukovodstvu da je uticaj preduzeća i poslovnih procesa na okolinu pod kontrolom, a zaposlenima uvjerenje da se preduzeće u kojem rade odgovorno ponaša prema životnoj sredini. Preduzeće u skladu sa ovim sistemom tretira više aspekata: kontrolu emisije materija u vazduh, kontrolu nivoa buke, zbrinjavanje čvrstog otpada, zbrinjavanje tečnog otpada i edukaciju zaposlenika o ekologiji i zaštiti okoline.

S obzirom da je Međunarodna organizacija za standardizaciju donijela novi standard za ovaj sistem, proteklih nekoliko mjeseci radili smo na usklađivanju postojeće dokumentacije sa zahtjevima novog standarda ISO 14001:2015. To je takođe i jedna od obaveza, jer ove godine nam slijedi resertifikacija za Sistem upravljanja zaštitom životne sredine.

Služba za razvoj, koja je bila nosilac procesa usklađivanja postojeće dokumentacije Sistema upravljanja zaštitom životne sredine, organizovala je za rukovodioce i zaposlenike koji su direktno uključeni u procese, prezentaciju zahtjeva novog standarda i izmjena koje su unesene u dokumentaciju.

Prednosti novog standarda su: jednostavnija i razumljivija implementacija normi, lakše integrisanje sa različitim sistemima upravljanja, povećana vrijednost za korisnike i povećana efikasnost. Novi zahtjevi su: određivanje i praćenje poslovnog konteksta, prepoznavanje potreba zainteresovanih strana i uticanje na sistem da ostvari željene rezultate, zatim upravljanje rizicima i prilikama, aktivno uključivanje rukovodstva i preuzimanje odgovornosti za efikasnost sistema upravljanja, te veći fokus na ciljeve. Veći je naglasak i na kontroli planiranih promjena, prošireni su zahtjevi u dijelu komunikacija, određivanja ekoloških zahtjeva prilikom procedura nabavki itd.

Sada se radi na implementaciji novih zahtjeva u poslovne procese, a do kraja godine očekuje nas resertifikacioni audit Sistema upravljanja okolinom u skladu sa ISO 14001:2015.

 
iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno racun_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA