Vijesti14.07.2011. Akcija "Očistimo Brčko" - šetalište pored Brke

Ispis E-mail
kosenje brka

U sklopu akcije javnih radova „Očistimo Brčko“, zaposlenici JP „Komunalno Brčko“ danas su kosili travu, krčili nisko rastinje i kupili otpatke na šetalištu pored rijeke Brke, kao i korito rijeke. Akcija je provedena i u naseljima Rosulje i Željeznička kolonija.

Za ovu akciju JKP angažovalo je dodatnih 30-ak radnika, a direktor JP „Komunalno Brčko“ Admir Nuković danas je pozvao i građane, nevladine organizacije i sportske kolektive da se volonterskim akcijama priduže radnicima JKP-a da zajedničkim snagama ovog ljeta „očistimo Brčko“. 

Iako Vlada Brčko distrikta BiH već drugu godinu za redom kasni sa realizacijom sredstava za održavanje javnih površina, JP „Komunalno Brčko“, osim redovnih aktivnosti, intenzivno radi i na akciji „Očistimo Brčko“, koju realizuje sopstvenim sredstvima, jer svako zagađenje utiče na kvalitet života građana, a jedan od naših zadataka je spuštanje praga tolerancije čitavog društva prema onečišćenju životne sredine.

Aktivnosti na čišćenju javnih površina nastavljaju se sutra u brčanskom naselju Grčica, čije stanovnike pozivamo da se pridruže i podrže akciju.

 

13.07.2011. Akcija "Očistimo Brčko"nastavlja se u Štrepcima

Ispis E-mail

U okviru akcije javnih radova na uređenju grada pod nazivom „Očistimo Brčko“ koju JP „Komunalno Brčko“ provodi tokom ljetnjih mjeseci, danas je u MZ Štrepci organizovano košenje i krčenje trave, niskog rastinja i korova na oko 4.000 m² javnih površina u selu i pored putnih pravaca, kao i raskresavanje krošnji drveća.

Radnici RJ Čistoća juče su uređivali javne površine u Gornjoj Skakvi, a akcija se nastavlja sutra uređenjem šetališne zone pored Brke i javnih površina u naselju Rosulje.

 

JP "Komunalno Brčko" uvodi Sistem ISO14001:2099

Ispis E-mail

JP „Komunalno Brčko“ uvodi Sistem ISO 14001:2009

 

Nakon uvođenja i uspostavljanja Sistema upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001:2008, JP „Komunalno Brčko“ opredijelilo se i za uvođenje Sistema ekološkog upravljanja u skladu sa ISO 14001:2009.

 

Cilj projekta je  poboljšan ekološki učinak – proces minimiziranja uticaja preduzeća na životnu sredinu, tako što se kontrolišu aspekti procesa koji prouzrokuju ili mogu prouzrokovati određene uticaje na životnu sredinu.

 

Uvođenje Sistema  upravljanja okolinom u skladu sa standardom ISO 14001:2009 dovešće do:

-          poboljšanja imidža i tržišne pozicije preduzeća,

-          smanjenja troškova odlaganja otpada i ostvarivanja profita prodajom otpada pogodnog za reciklažu

-          smanjenja rizika ekoloških ekscesa kroz odgovarajući postupak procjene rizika i preventivnog djelovanja u cilju spriječavanja        okolinskih incidenata

-          stvaranja povjerenja kod građana, vlasti, udruženja za zaštitu okoline, nevladinih organizacija i stvaranje imidža durštveno odgovorne firme.

-          ispunjavanja zahtjeva  ekoloških  zakona

-          identifikacije i otklanjanja okolinskih aspekata koji mogu uticati na sigurnost na radu i sprječavanje profesionalnih oboljenja (buka, mikroklima, hemijski uticaji i sl.)

-          identifikacije ekološki neprihvatljivih materijala još u fazi nabavke i sprječavanje naknadnih troškova za zbrinjavanje takvog otpada

-          uticaja na dobavljače da ispune ekološke zahtjeve u cilju sprječavanja vlastitih ekoloških incidenata

-          preventivnog djelovanja u zaštiti okoline.

 

Da bi projekat uvođenja Sistema upravljanja okolinom i njegova integracija sa Sistemom upravljanja kvalitetom bio uspješno proveden, do sada su realizovane aktivnosti na eduakciji zaposlenih, izrađen projektni zadatak i izabrana konsultantska kuća.

 

Projekat se realizuje kroz tri faze : Fazu izrade dokumenta, Fazu implementacije i Fazu dokazivanja. U toku su aktivnosti iz prve faze tj. izrada dokumenta SUO i usklađivanje  već postojećih  dokumenta sa zahtjevima ISO 14001:2009, kao i dokumentovanje zajedničkih procedura ISO 9001:2008/ISO 14001:2009.

 

Na realizaciji ovoga projekta, osim zaposlenika JP „Komunalno Brčko“, angažovana je  i konsultantska kuća CRQ BH d.o.o Sarajevo.

 

12.07.2011. JKP plaketa" Prijatelj 17.Vidovdanskog turnira u malom fudbalu Futsal 2011"

Ispis E-mail
plaketa prijatelj turnira

Organizatori 17.Vidovdanskog turnira u malom fudbalu „Futsal 2011“ dodijelili su Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“ plaketu prijatelja turnira, za doprinos u organizaciji ove tradicionalne sportske manifestacije.

JKP odgovorilo je u najkraćem roku svim zahtjevima organizatora turnira „Futsal 2011“, kada je riječ o uređenju terena, tribina i svlačionica stadiona malih sportova „Blatuša“ i obezbijedilo dodatne potrebe za električnom energijom i vodom.

Osim toga, ekipa JP „Komunalno Brčko“ učestvovala je i u takmičenju, stigavši do četvrtfinala.

17. Vidovdanski turinir u malom fudbalu „Futsal 2011“ trajao je od 10. – 28. juna 2011. godine, a od 100 prijavljenih ekipa iz zemlje i regiona, pobjedu je odnijela ekipa ZDZ Prnjavor.

 

12.07.2011. Čišćenje Retenzije

Ispis E-mail
fabrika i retenzija

U Fabrici vode u Plazuljama kod Brčkog u toku je postupak čišćenja i pregleda retenzije, koji će trajati nekoliko dana. Fabrika vode puštena je u rad 8.juna 2010. godine, a nakon nešto više od godinu dana proizvodnje, vrši se analiza stanja retenzije, koja je zapremine 100.000 metara kubnih.

Retenzija služi za akumulaciju sirove vode i rezervoar je za vodosnabdijevanje, u slučaju povećane mutnoće ili zagađenosti rijeke Save. Napajanje retenzije vodom tokom pregleda neće biti ugroženo, niti ovaj postupak utiče na redovno snabdijevanje stanovništva vodom.

Pregled i čišćenje retenzije vrše zaposlenici JP “Komunalno Brčko” i projekt menadžer kojeg je imenovalo Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

Fabrika vode, kojom upravlja Javno preduzeće “Komunalno Brčko, kapaciteta je 330 l/s I prerađuje vodu iz Save za potrebe vodosnabdijevanja grada i lokalne industrije.

 
<< Početak < « 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 » > Kraj >>

Stranica 388 od 391
              iso 9001 iqnet gis_jpkomunalno brcko_smart_city_banner

 

facebook- 

KONTAKT::

                                             Copyright © 2012 JP Komunalno Brčko - ЈП Комунално Брчко                                       

::MAPA SAJTA